☆゚。・:*:・。゚ Playing around the playground ゚。・:*:・゚☆

 

tengahari semalam, daddy masuk bilik. 
tangan kiri daddy peluk satu bungkusan besar. 
bau semerbak wangi, ahhhh daddy bawa balik bunga untuk mummy rupanya. 
saya melompat gembira macam tak malu depan anak. 
suka sangat bila dapat bunga dari daddy. apatah lagi Lily ! 
mummy peluk daddy sekuat hati, nampak air muka daddy pun happy je. 
mesti dia suka tengok saya happy membelek & cium cium bunga yang dia beri tu. 


bunga ni dah mula kembang pagi tadi. 
inilah air freshener semulajadi kegemaran mummy. 
masuk je bilik, bau wangi semerbak. very refreshing ! 
daddy ni romantic dia memang best.. 
romantic yang sempoi.. Alhamdulillah, cinta tu tak pernah pudar. 


petangnya kami berempat bersiar - siar di taman tepi benteng. 
playground dah ditukar baru. 
we're so impressed coz banyak facilities baru di taman ni. 
bukan anak - anak je yang seronok bermain. 
mak ngan bapak budak pun boleh riadah disini. 


masa Zander Hafiy sibuk meloncat di playground, 
saya & husband duduk santai menghadap sungai. 
bersih dah tempat ni. MPK really did a good job.. 
saya dengan mr.Afan kalau duduk kat tempat nostalgic macam ni, 
mulalah mengimbau semula kenangan masa kecil kami. 
mostly kami banyak bercerita tentang benda - benda di taman ni. 
tempat duduk, tangga, playground, tempat memancing, tiang letrik, tiang lampu..
semua kami cerita. throwback lah kononnya heh. 
saya pula suka bercerita dengan mr.Afan, saya suka naik bot penambang ! 
masa atas bot, boleh tengok anak anak ikan todak mengelilingi bot. suka sangat..
tambang masa tu cuma 20sen sahaja untuk ke kampung nelayan di seberang sana. 
lepas tu di benteng ni paling best sebab kemeriahan peniaga peniaga gerai.
ada jual sate, keropok lekor, kuih tradisional.. setiap hari macam pesta.
sekarang semua tu dah tiada lagi. semuanya sudah dimodenkan.
tak sempatlah anak - anak kami merasa keseronokan mak pak dia kalau ke benteng dulu..


kami dah mula belikan soft toys untuk Hayden Yousef.
Zander Hafiy dulu mummy pilih brand Lamaze. 
sekarang ni mummy berkenan Pasito a Pasito pula. 
yang dalam kotak atas tu string toy for stroller or baby carrier. 
kotak di bawah pula adalah antiturn pillow yang saya minta penjengah disini 
tolong pilihkan dalam entry yang lepas.. 
akhirnya mummy pilih warna biru. 
dah buat payment barulah terbaca ada beberapa 
orang left comments suruh pilih brown bunny pillow.. hehehe anyway thanx girls!   


tergedik - gedik Yousef dapat rocket toy dia ni. 
brand Label label ni pun mummy baru kenal. 
keliling rocket ni ada banyak riben warna warni, 
ada crinkle pull tags, semuanya untuk baby's sensory stimulation.
tapi dapat je pada Yousef, dia terus ngap masuk mulut. 
hmm gatal gusi dah ke ? awalnya.. baru umur tiga bulan kan.. 


aahhh ini lah antiturn pillow yang paling saya suka ! comelnyaaaaaa. 
Yousef kan dah mula buas tidur. 
mummy baringkan Yousef separas bahu mummy sebelum tidur. 
bangun keesokan paginya, Yousef dah terbaring di pinggang mummy ! 
amboiiiii.. dah pandai mengengsot ke depan ke dia ni.. 
seksok dah pandai bergolek.. haaaa lagilah bahaya. 
so mummu beli antiturn pillow horsey ni awal awal.  


benda kegemaran saya hari ni, ahhhh sukanya tengok !! 
ini adalah powerbank terbaru saya. dah entah berapa biji saya beli. 
yang paling bagus tentulah brand Yaobao. tapi tu mr.Afan pun suka. 
so beri dia guna je bawa kesana kemari. 
mummy tengok ada powerbank cun macam ni, terus beli ! 
& not bad lah.. boleh charge penuh my iphone hingga 4 kali juga. 

okay, takda apa nak cerita dah. 
jumpa lagi di lain entry. goodbye

☆゚。・:*:・。゚ Camping & Kites ゚。・:*:・゚☆


saya suka babywearing sekarang. Yousef pun suka juga. 
tidur je dia kalau saya bawa dia dalam wrap. 
& saya tak beli wrap yang branded tu.. mahal sangat & rasa tak berbaloi. 
so saya buat sendiri. pergi ke Kamdar & pilih kain nama Rayon knitting. 
senang cerita, saya sangat selesa dengan kain jenis cotton spandex. 
baby takkan rasa panas & tak sakitkan kulit dia even dah duduk dalam wrap
selama 3 jam lebih.. saya jamin, baby memang comfortable sangat. 


saya dah ada lima warna untuk babywraps saya. 
ini adalah reason sebenar kenapa saya taknak beli yang branded. 
supaya saya boleh tukar wrap bermacam - macam warna setiap hari. 
so baru - baru ni saya pergi lagi Kamdar, saya pilih warna dark turqoise pula. 
saya beli kain 4 meter. balik rumah terus potong. 
masa saya buat wrap pertama dulu, saya rasa susah sangat nak potong kain jenis ni. 
herot berot.. senget senget compang camping. sakitnya hati. 
then saya belajar sendiri this new trick. 
saya lipat kain 4 meter tu hingga jadi sebesar gambar kedua diatas. 
kemudian ukur lebar 20 inci dan terus potong ! 
whoaaa siap potong 3 wraps dalam masa tak sampai lima minit. 
dengan hanya harga rm52, saya dah dapat 3 babywraps. 


orang suruh saya beli SSC. bukan tak pernah survey.. berminat juga. 
tapi saya lebih selesa belit belit macam ni lah, rasa baby tu rapat sangat dengan saya. 
rasa macam mengandung semula ! 


petang tu saya pakai terus wrap baru berwarna dark turqoise tadi. 
ahhh seronok sangat. sebab petang tu kami sekeluarga pergi sewa chalet
& bercamping. baby Yousef macam biasa, mummy dudukkan dalam wrap
tidur je lah kerja dia. 


rasanya camping ni dah jadi activity mingguan kami. 
seronok tau tengok anak beranak sama sama dirikan khemah. 
daddy siap letak tikar dalam khemah.. susun semua barang - barang. 
macam main pondok pondok pula. tinggal nak letak tv & sofa  je.. 
mesti boleh jadi rumah dah.. hahaha. 
malamnya kami barbeque. part ni yang kami paling seronok. 
main masak masak guna arang. 
daddy beli salmon, sosej, beef patty, marinated chicken & lamb pun ada ! 
next trip barulah kami barbeque seafood pula. ohh banyak happylah ini macammm. 
kami spend time macam ni bukannya apa, anak kami ni dia terlalu aktif. 
so kalau duduk di bilik saja.. dia jadi boring & tak penat - penat buat kacau. 
bila buat aktiviti macam ni, dia akan berlari sana sini sepuas hati.. 
cukup masa... terus tidur. tidur awal pula tu.. 
kami pastikan Zander Hafiy betul betul penat. 


petang tu kami ke pantai, main kite. 
daddy belikan mummy kite yang cantik sangat. 
gambar burung warna warni. burung apa ntah..?
 burung dari kayangan kot. mummy kan bidadari..
kiranya ni bidadari dan burung kayangannya lah.. 
adehhh bidadari haru namanya ni. 


sepet pula dapat ultraman kite. 
amboi bukan main besar lagi kite diaaaaaa.. 
cantik pula tu. 


memang puas hati lah Zander Hafiy berlari sepanjang pantai petang tu. 
syok tengok budak kecik berlari. tak semput.. tak lelah.. steady je. 
kalau mummy yang berlari (dah cuba dah) baru beberapa saat lari dah pancit.
bila daddy ketawakan, mummy bagi alasan sebab kena Yousef berat.
kesian Yousef, kecik kecik dah terpaksa jadi scapegoat mummy yea.  


preschooler memang gila main pasir kan ? 
kalau pasir depan kedai saya pun, dia bantai nak main. 
ni bila sampai di pantai.. benda pertama yang dia sorak.. 
tentulah sebab jumpa pasir yang banyak. 
Yousef macam biasalah.. tidur, takda kerja lain. 


nah mummy belanja tengok bontot Hafiy sikit. 
ni bila besar seksok, kalau dia baca blog mummy.. 
mesti dia tersipu sipu malu. ahaaa padan muka mu.
dia tak sedar ni mummy ambik gambar. 
dia tak tau pun gambar ni wujud. hihihiiii 


haaa sebelum saya mengundur diri..ecewah. 
nak minta tolong sikit dengan sesiapa je lah yang masih jenguk kesini, 
mummy ni dari malam tadi hati berbelah bahagi. 
dilemma nak pilih antiturn pillow diatas, samada nak yang warna biru or brown. 
dua dua pun rasa sesuaiiiiii sangat dengan Yousef. 
blue horse or brown bunny.. which one is nicer ? 
cepat tolong saya ! 

okaylah, baby dah merengek minta dibelek.
eiii nasib baik comel Yousef ni. okaylah jumpa lagi. bye bye