☆゚。・:*:・。゚ Bottle Buddy ゚。・:*:・゚☆


perut dah semakin besar besar besar dan besar ! 
baru - baru ni terpaksa jadikan superbike husband sebagai transport utama, 
haaaaa merasalah kan mak buyung peluk suami sambil rasa macam ada 
pelampung besar di antara kami.. 
yang kelakarnya, tengah atas motor tu.. husband tiba tiba tersentak
sebab boleh rasa baby menendang kuat ! tergelak dia hahaha.. 
amboii kecik - kecik dah pandai si bongsu ni.. 


kali ni saya pilih EMAB untuk penjagaan saya & the little one nanti. 
set bersalin, saya tak beli.. sebab akan guna yang mak bidan dah sediakan. 
baby balm & night night balm saya pilih brand Badger. 
(sila google kalau nak kenal Badger, saya malas nak snap pic)
kenapa saya jatuh cinta dengan Badger ? 
kerana dua bulan lepas saya dah beli sleep balm untuk anak, 
lepas sapu saja pada hidung & sapu juga pada dada dia sebelum tidur,
mamat tu terus mengantuk & terlena.. so relaxing lah the smell. very nice ! 
so kerana kemujaraban balm untuk Hafiy tu lah, 
saya pun beli baby balm & night night balm untuk adik Hafiy pula.. 


"All babies are cute ! Their bottles should be too !"
saya baru berkenalan dengan Adiri. memang comel & unik botol susu Adiri ni. 
masa anak pertama dulu, macam macam jenis botol saya dok collect. 
self warming lah, stainless steel lah, glass bottle lah..
pantang nampak yang baru.. mesti nak cuba. 
untuk adik Hafiy ni, saya nak cuba brand ni pula.. teats dia lembut sangat. 
just like the real boobies. 


bercerita pasal botol susu, anak teruna saya ni ada perangai cerewet sikit tau. 
dia selalu merungut kalau botol susu tu rasa panas. 
alaaa susu tu suam sebenarnya, tapi sebab saya bancuh guna air panas dahulu
kemudian baru tambahkan air biasa untuk suamkan susu tu.. 
so terasa panas lah botol tu kan ? haaaa dia marah tau.
katanya susah nak pegang. siap merajuk lagi. 
terpaksalah mummy ni pi balut dengan kain towel.. supaya senang dia pegang.
then kelmarin saya google & baru tau kewujudan 
baby bottle buddy & bottle pets atas dunia ni. 
(meh tengok gambar dibawah ni)




tengok harga, mak aihhh mahalnya ! lebih baik saya buat sendiri.. 
bukannya susah sangat punnn.. 


petang tadi pergi masuk parkson. saya beli je plush toys yang murah - murah. 
pilihan tak banyak. so saya pilih kucing kelabu tu. 
sampai saja dibilik, saya potong bahagian leher plushcat tu, 
keluarkan kapas sehingga kosong bahagian badannya. 


lepas tu jahitlah water bottle cover macam gambar diatas ni 
ke dalam plushcat tadi.. & siaplah bottle buddy untuk anak cerewet saya tu ! 


masa saya hulur botol susu Hafiy tadi, dia punya lah terkejut ! happy sangat dia tu.
cara dia menghargai barang yang dia dapat, sangat priceless. 
expressions muka, dengan mulut yang petah bercakap.. ucapan terima kasih 
yang bertubi tubi dia beri tanpa henti.. senyuman dia tu.. 
buat mummy & daddy makin sayang.


saya tengok dia hisap susu sambil peluk 
& pusing - pusingkan plushcat tu.. comelnya lahaiiiii.. 
kenapalah mummy tak terfikir idea macam ni sejak dulu ? 
haaaa nanti mummy buatkan untuk adik baby pula.. 
okaylah, itu saja cerita.. jumpa lagi,  bye bye

☆゚。・:*:・。゚ Muncung ゚。・:*:・゚☆

 

untuk pertama kalinya saya share disini :


muka Zander Hafiy sedang merajuk ! my goodness.. geram sangat !
saya tegur dia, be a smarter boy. jangan asyik nak merengek je. 
if nak something, apa salahnya minta baik - baik.. 
bukannya guna suara nak menangis. mengada - ngada namanya tuuuu. 
saya bebel macam bebel pada orang tua. bukan bebel lah, nasihat sebenarnya.. 
umur macam ni, kita kena banyak tegur & kemudian beri contoh apakah 
yang sepatutnya dibuat. Janganlah kita marah - marah anak, 
tapi kita tak beritahu dia exactly apa yang perlu dibuat selepas itu. 

macam tadi, saya tegur dia."you're a smart boy Zander Hafiy. please be smarter"
"kalau daddy menyakat, Hafiy tak perlu menangis. Hafiy cakap saja pada daddy
dah lah tuuuu daddy.. janganlah buat Hafiy.." (Daddy memang kuat mengusik)
"kalau nak minta mummy or daddy hulurkan barang, cuba jangan menangis !"
(sambil tu saya ajuk balik apa yang dia merengek sebelum tu hahaha jahatnya aku)
"daripada Hafiy merengek, lepas tu menangis.. buat penat saja."
"apa kata Hafiy minta baik - baik, lembut - lembut barulah best..."

saya akan pastikan anak angguk faham setiap kali saya tegur dia. 
macam tadi, tiba - tiba suasana dalam kereta jadi sunyi. 
dia diam sepanjang perjalanan. tu lah yang mummy snap pictures !
tapi selepas tu nampak ada perubahan, 
bila mood dia dah pulih semula, instead of merengek hentak kaki.. 
dia mula minta dengan baik, nada yang tak kasar & mengada. 
lepas tu jangan lupa puji & surely dia akan ingat his lesson sampai bila - bila. 
kalau boleh, nanti nak dia ajar adik dia how to be a well mannered person juga.

bukan senang nak membentuk anak jadi "orang".. 
selamat malam, sayang selalu ! bye bye